Gulvafhøvling – Et godt alternativ til en gulvafslibning

Gulvafhøvling er en dybdegående bearbejdning af trægulve hvor der arbejdes dybt ned i træets ved. Her bearbejdes der et sted mellem 3 og 4 millimeter ned i selve træet afhængig af gulvets- og træets art og hensigten med afhøvlingen. Er grunden til afhøvlingen at der er skævheder i gulvet samt større niveauforskelle, kan det være hensigtsmæssig at tage meget af træet. Skyldes det derimod en fernisbelagt overflade eller at gulvet er fuldmalet? er det måske nok at fjerne 2 – 3 millimeter.

NOTE: Med andre ord er det gulvets beskaffenhed der bestemmer hvordan gulvet skal afhøvles.

Gulvafhøvling er det ultimative

I langt de fleste tilfælde er en gulvafslibning nok hvor den gamle gulvoverflade fjernes let og enkelt så der kan påføres en ny gulvbehandling. I andre tilfælde må der en afhøvling til for at fjerne dybe ridser og hakker eller andre ting som en almindelig gulvafslibning ikke kan tage. Trægulvet må vurderes hvorfor et gulvtjek er nødvendigt. Her må der udføres en gulvvurdering og guvltjek for at finde ud af om trægulvet i det hele taget er egnet til en gulvafhøvling. Her vurderes for eksempel:

 • gulvafhøvling der virkelig kommer ned i træet og opfrisker gulvet fra nedenGulvets tykkelse
 • Om gulvet er lagt korrekt
 • Om der er niveauforskelle
 • Om der er skævheder
 • Om der er flækkede eller beskadiget træ
 • Om der er borebille angreb
 • Råd og svamp
 • Spartelmasse
 • Limrester
 • Tæpperester
 • Fuldmaling

eller andre ting som gør at en gulvafhøvling er nødvendigt. Det er også en afvejning af hvor meget der kan fjernes af trægulve for ikke at komme så langt ned i træet at gulvets bæreevne forringes så det kommer til at flække med tiden. Derfor er det altid en god idé at alliere sig med en professionel gulvmand med erfaring og ekspertise i netop afslibning og afhøvling af trægulve. I langt de fleste tilfælde er det muligt at få fjernet både:

 • gulvafhøvling der nærmest skraber overfladen af træetRidser
 • Misfarvninger
 • Spartelmasse
 • Fernis
 • Malerpletter

med mere uden de store problemer. I andre tilfælde er man nødsaget til at leve med disse skavanker. Såfremt man ikke er indstillet på at leve med disse er den eneste løsning en såkaldt ‘gulvsanering’, hvor gulvet udskiftes og erstattes af et nyt.

Gulvafhøvling er en god løsning

Vi forsøger altid at udføre enhver form for gulvafhøvling og gulvafslibning så nænsomt og blidt som overhovedet muligt. Men i tilfælde hvor gulvet er meget gammelt og ødelagt på forskelligvis, er dette sandsynligvis ikke nok. Er du i tvivl om dit trægulv kan afslibes eller afhøvles? Så er du meget velkommen til at sende os et foto, og så vurderer vi det så godt vi kan. Det er også muligt at rekvierere et konsulent besøg hvor han kan vurderer gulvets beskaffenhed samt rådgive og vejlede dig om de mange muligheder for en ny gulvoverflade.

Gulvbehandling af trægulve

Når et trægulv er blevet afhøvles bearbejdes træet meget dybt, hvorfor der må tages hensyn til dette i forbindelse med gulvbehandlingen. Enhver gulvafhøvling er en meget ultimativ proces hvor en gulvhøvl nærmest skræller overfladen af træet med høvlspåner til følge. Modsat en gulvafslibning der afsliber træet med sandpapir, går gulvafhøvlingen meget dybt ned i træet. Derfor vil gulvet også stå meget ru og flosset herefter. For at opnå den bedste finish og den rette overflade for at efterbehandle, må der udføres en gulvafslibning efterfølgende. Her afslibes træet med forskellige typer af sandpapir så den rette finish opnåes. Der benyttes en meget fin sandpapir til sidst så gulvet bliver meget blødt at røre ved og gå på. Der findes en række forskellige former for gulvbehandling som kan anbefales til trægulve herunder:

 • Lud
 • Sæbe
 • Lak
 • Voks
 • Olie

Disse gulvbehandling kan være med farve som for eksempel; hvid olie, hvid lak eller hvid lud. Idag er det populært med lyse trægulve hvilket har været en gulvtrend over mange år efterhånden. Danskere kan godt lide de lyse og hvide trægulve som opnås med hvidpigment, hvor gulvet vil få den eftertragtede hvide patina som lyser op i boligen og som mange kunder godt kan lide.

” Især yngre mennesker ønsker de lyse og hvidpigmenterede trægulve, selvom det modsatte er muligt.”

Et trægulv kan nemlig bejdses i en mørkere farve, herunder sort eller en eksotisk farve af en eller anden art. Det kan være teak, mahogni eller palisander som har været meget benyttet til at indfarve lyse skandinaviske træsorter.

Gulvtrend og gulvmode

Det har i mange år været ‘in’ at have disse eksotiske træsorter i boligen, men denne tendens har ikke været særlig stor i de senere år. Dette kan skyldes at gulvmoden er vendt eller at de eksotiske træsorter er udrydningstruede og ikke nær så attraktive og værdsat som for blot nogle få år siden. Hvilken type af gulvbehandling som passer bedste til dine trægulve er svært at rådgive om. Smag og behag er forskellig fra kunde til kunde, så vores input kan kun være omkring det rent praktiske og slidstyrkemæssige. Med andre ord er alt ved der hedder gulvrengørring, gulvpleje og gulvvedligeholdelse et element som bliver overset i det der kun er fokus på det rent visuelle.

Et trægulv skal kunne modstår almindelig brug

Er man en storfamilie hvor gulvet er udsat for stort slid og hvor der måske ikke er så meget tid til at bruge på trægulvet, kan en smudsafvisende gulvoverflade være at anbefale. Her er vores ekspertise særdeles god, idet vi som en god gulvservice ser det som vores fornemmeste at rådgive og vejlede dig så du får et trægulv der er smukt samt let at rengøre og vedligeholde.

2 kommentarer til “Gulvafhøvling – Et godt alternativ til en gulvafslibning”

 1. IlXH4T dlwednjvfyyx, [url=http://tvcxxkqbmwdh.com/]tvcxxkqbmwdh[/url], [link=http://kktvnnnnanqq.com/]kktvnnnnanqq[/link], http://wwllgjghwnpj.com/

 2. Tv3wmU lrhynenvrlyx, [url=http://hkioxsjiopwd.com/]hkioxsjiopwd[/url], [link=http://cxcdfrpfzcoj.com/]cxcdfrpfzcoj[/link], http://zcdwzzvcdzin.com/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.