Gulvarbejde og gulvafslibning der får det naturlige frem i træet

Gulvarbejde udføres enten for at renovere et gammelt trægulv eller ved lægning af et helt nyt. Ved andre belægningstyper end træ er det samme gældende. Vi beskæftiger os kun med træ og trægulve og denne artikel vil derfor kun omhandle træ som gulvmateriale. At arbejde med træ er en fantastisk ting som man kun kan værdsætte højt. Modsat mange andre materialer som for eksempel metal, beton, sten eller andet så er træ et fantastisk og naturens materiale, der kan formes nøjagtig som ønsket. Det er naturligvis også derfor at træ er det mest benyttede byggemateriale i verden, og har været det igennem mange tusinde år.

Gulvarbejde i træ

Snedkere, tømrere og andre professionelle håndværkere som har træ som primært materiale i deres arbejde, kan helt sikkert nikke genkendene til denne påstand. Det kræver viden og træteknisk kunne at bearbejde materialet på rette vis. Det gælder uanset om træet skal benyttes til møbelproduktion, bygningsmateriale eller som trægulve.

Forskellige former for gulvarbejde

gulvarbejde af forskellig slags, gulvafslibning eller gulvafhøvling. Måske gulvbehandling med olie, lak, lud eller sæbeGulvarbejde på trægulve kan udføres på forskellig vis alt afhængig af hvad der skal laves. Som nævnt er det ofte gulvrenovering hvor træet skal bearbejdes på forskellig vis. Dette kan enten foregå ved en gulvafslibning såfremt det blot er den gamle gulvoverflade som skal friskes op. Denne behandling anvendes også såfremt der er kommet ridser eller hakker i lakken som skal fjernes, for at give plads til en ny gulvbehandling. Her benyttes sandpapir som det materiale der fjerner den gamle gulvflade.

Gulvslibemaskinen arbejder ihærdigt

Ved brug af en gulvslibemaskine eller en gulvsliber som den også kaldes, påsættes der sandpapir på en stor valse som ved igangsætning fjerner den gamle lak. I enkelte tilfælde er denne løsning ikke anvendelig og derfor må der tages hårdere og kraftige midler i brug.

Gulvafhøvling er det ultimative

Den ultimative løsning er en gulvafhøvling hvor træet bearbejdes med en stor og kraftig gulvhøvl. Her arbejder maskinen sig ned i gulvoverfladen med skarpe klinger der virker ligesom knive. Her udvindes der høvlspåner når gulvoverfladen nærmest skrælles af gulvet. Ved en gulvafhøvling fjernes der 3 – 4 mm af selve gulvoverfladen, hvor man kommer ned til det helt rene træ. Så burde gulvarbejdet have taget form og såfremt en gulvafhøvling ikke kan klare opgaven, er den enest anden udvej en omlægning af gulvet, en sanering eller udskiftning af det eksisterende gulv. Ved en gulvsanering fjernes det oprindelige gulv og der gøres plads til et nyt. Det kan være en fordel at lægge et trægulve som modsvarer det gamle, uanset om det er et:

  • Plankegulv
  • Parketgulv
  • Lamelgulv
  • Laminatgulv

Såfremt gulvet har været lagt på strøer med et bræddegulv som er samlet i fer og not, vil der være et undergulv med underlæggende strøer. Dette undergulv må efterses og vurderes om det er egnet til lægning af en ny gulvoverflade, idet der kan være tegn på borebille angreb og i nogle tilfælde råd og svamp. Det kan ofte være en god idé at benytte en fagmand, en professionel gulvmand til at hjælpe med en sådan gulvopgave.

” Generelt tilrådes det ikke at udføre gulvarbejde og arbejde med trægulve på egen hånd. En gulvteknisk og træteknisk viden kan være altafgørende for om et gulv fungerer optimalt eller vil have en begrænset levetid som følge af dårligt gulvarbejde. “

Smukke trægulve i boligen

Når man har træ og trægulve i sin bolig, er det vigtig at kende proceduren for at have sådant en gulvbelægning på optimal vis. Her tænker jeg især på gulvrengøring, gulvpleje og ikke mindst gulvvedligeholdelse. I tilfælde hvor dette ikke prioriteres vil gulvets overflade samt holdbarhed blive forringet betydeligt. Det er vigtigt at rengøre trægulvet i det rette rengøringsmiddel i passende dosering. Som hovedregels skal trægulve vaskes med så lidt vand som overhovedet muligt. Hvorfor det blot er nødvendigt at benytte en hårdt opvredet klud eller moppe.

Sådan vaskes dit trægulv

Afhængig af hvilken overfladebehandling der er på dit trægulv, må der benyttes et rengøringsmiddel som er velegnet til netop din gulvoverflade. Et lakeret gulv kan vaskes med et neutralt rengøringsmiddel som for eksempel Ajax eller et par dråber opvaskemiddel. Oliebehandlede trægulve derimod må vaskes med et rengøringsmiddel som er specielt beregnet til olie- og oliebehandlede trægulvet. Dette kan købes i de fleste supermarkeder og købmænd og har den fordel at det rengør træet i dybden med vaskeaktive stoffer samtidig med at man tilfører lidt olie til gulvet samt plejer det med plejefilm. Denne type gulvvaskemiddel er det man kalder 3-i-1.

NOTE: Oliesæben rengør, plejer og vasker gulvet i én arbejdsgang og er derfor særdeles velegnet til et oliebehandlet trægulv som man ønsker at beholde i mange år fremover.

Ludsæbe eller sæbespåner

Et ludbehandlet trægulve deriomod, vaskes med en ludsæbe eller i sæbespåner afhængig af temperatmanet samt hvordan man ønsker udseendet af boligens gulv. Med ludsæbe tilføres en flydende gulvsæbe som fås enten med eller uden hvidpigment. Med sæbespåner, derimod, får gulvet den eftertragtede hvide patina som nærmest er ovre i det gråhvidlige og sandskurede udseende. Rengøring og vedligeholdelse af trægulvet er essentielt for at gulvarbejdet lykkes. Og netop gulvarbejder og gulvrengøring må gå hånd i hånd for at skabe den rette helhed.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *