Slibning af trægulve der giver boligen et friskt pust

Slibning af trægulve udføres for at få et smukt trægulv i boligen. Med en gulvafslibning kan selv meget dårlige og grimme trægulve få et helt nyt liv tilbage, og ofte blive meget pænere end oprindeligt. Mulighederne er mange når et trægulv skal friskes op, så mange at det næsten kun er den berømte fantasi som sætter grænser. Hvad siger du, for eksempel, til et postkasse rødt trægulv i din stue, eller græsgrønt for den sags skyld?

Slibning af trægulve forvandler

Slibning af trægulve udføres her. På billedet ses en gulvsliber igang med et plankegulvSlibning af trægulve foretages hvor det er nødvendigt med en ny gulvflade. Har du et gammelt trægulv som trænger til en ny overflade? Så kan vi hjælpe dig her. Et trægulv holder ikke evigt og skal derfor opfriskes fra tid til anden for at få så lang en levetid som overhovedet muligt samtidig med at det fremstår smukt. Vi sliber en del trægulve i Odense, København og resten af landet som er både 200 og 300 år gamle. Især er der en del gamle bygninger hvor de gamle trægulve står flotte og næsten intakt som i tidernes morgen. Rent gulvteknisk er der forskel på om et trægulv afslibes almindeligt eller nænsomt, og gulvslibnings processerne deles op som følger:

  • Grovslibning
  • Mellemslibning
  • Finslibning

hvor den samlede proces kaldes en fuldslibning. Derfor er gulvafslibning ikke kun en gulvafslibning men forskellige processer, som hver især har sin egen funktion i en større sammenhæng.

Gulvafslibning og slibning af trægulve

Intet holder evigt, ej heller trægulve. Men det er faktisk den type gulvbelægning der viser sig at kunne holde længst tid. Fordelen ved trægulve fremfor andre former for gulvbelæning er at det enkelt og let kan fornyes og blive som nyt igen, hvorimod andre gulvbelægninger blot taber deres værdig, skønhed og glans. Disse må derfor gennemgå en omfattende og dyr renovering eller i sidste ende renoveres eller udskiftes helt.

Gulvoverflade i forvandling

Slibning er måden hvorpå et trægulvs levetid forlænges betydeligt, hvor det grimme og slidte i overfladen forholdsvis enkelt fjernes. Smuds, snavs, ridser og småhakker forsvinder ved en gulvafslibning og når man kommer ned til det rene træ vil gulvet fremstå lyst og klar til en ny overflade. I enkelte tilfælde er det dog en nødvendighed med en afhøvling såfremt der er fernis, spartel, maling, limrester eller andet på gulvet. Her afhøvles overfladen med en gulvhøvl hvor der fjernes 3 – 4 mm af selve træoverfladen.

“Gulvmanden foretager de nødvendige vurderinger inden slibning eller høvling foretages”

Gulvbelægning der vil noget

Og hvad skal der til for at netop dit trægulv får den rette overfladen? det kommer an på en række forskellige ting, blandt andet dine ønsker og behov som kunde. Derfor er det vigtigt at du fortæller gulvmanden om hvordan du vil have gulvet til at se ud samt hvordan du forventer at trægulvenes brug vil blive fremover. Med andre ord hvor meget slidtage der må forventes at være på dit trægulv. Der er stor forskel på om boligen beboes af en familie med hund, kat og mange børn eller en enlig pensionist. Derfor skal gulvbehandlingen sættes i relief med dine ønsker og gulvenes brug. Herefter er det forholdsvis enkelt at opremse nogle gulvbehandlings typer som kan matche ønsker og krav.

NOTE: Mulighederne er mange især når det gælder at få en lys og slidstærk overflade.

Lak, lakeret trægulv

Vi kender alle trægulv der er blevet lakeretet og har fået den lidt grimme gule og orangegule farve. For blot nogle få år siden benyttedes der en laktype som gjorde trægulve gulve, men i dag er lak blevet ændret så det ikke gulner på den samme måde og hvor et lakeret gulv vil bibeholde den lyse farve som gulvet har når det bliver afslebet. Her kan der benyttes en hvid lak såfremt der ønskes et lyst trægulv med et hvidt skær.

Olie og oliebehandling

Alternativet er en oliebehandling som giver gulvet et naturligt og lyst look. Gulvolien fremhæver træets åretegninger og strukturer og giver det en lille smule farve henad det som nogle kalder en ‘honningfarve’. Olie kan poleres op og blive helt blank om ønsket, men de fleste vælger at lade det fremstå rustikt og i sin naturlige form. Træ og olie er en god og gammelkendt kombination som har været brugt i rigtig mange år efterhånden, og pynter op i mange hjem. Olien giver træet en varm lød og giver dermed hjemmet hygge og en bahagelig atmosfære at opholde sig i.

Lud – Ludbehandling

Modsat lak er giver olie en gulvoverflade som blød og behagelig at gå på og ikke som en kold og plastikagtig overflade som ved en lakeret gulv. Et andet alternativ er en ludbehandling som kan tilføres gulvet så det får en helt naturlig patina og en lys nuance. Ludbehandlet træ vil få en hvid farve såfremt der påføres hvid lud og her undgår man at træet gulner nedenunder som det ofte ses. I langt de fleste tilfælde giver man et ludbehandlet gulv en sæbebehandling som blot betyder at det skal vaskes med en tyk og fed gulvsæbe. Her kan der benyttes en færdigblandet ludsæbe som kan købes i de fleste dagligvarebutikker eller man kan bruge sæbespåner som har været benyttet til gulvvaske og gulvpleje i rigtig mange år.

Kontakt os gerne

Du er altid velkommen til at kontakte os for yderligere information eller såfremt du ønsker hjælp til dit trægulv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.